2013. augusztus 30., péntek

Engedéllyel tüntetnek ma Alföldi ellen - „Mondd, te kit választanál” ???



Bródy János, Szörényi Levente, Alföldi Róbert

Az ész megáll, egy művészeti produkció ellen tüntetést szervezni és ehhez még az államgépezet asszisztál is. Egyszerűen elképesztő. Ez nem más, mint a történelmi tények (a lakosság felének kiirtása melletti erőszakos hittérítés, stb.) tudatos figyelmen kívül hagyása. Példa nélküli eset, legalábbis a civilizált nyugati világban.

Persze Oroszországban (Szentpéterváron) Putyin demokratúrájában előfordult ilyesmi a napokban és a hét egyik vezető híre lett. Egy képzőművészeti magángalériáját géppisztolyokkal rohamozták meg a rendőrök és zsákmányként magukkal vittek négy festményt, azzal a váddal, hogy "botránykeltők". A négy tabló politikusokat ábrázol szokatlan beállításban. Putyin elnök az egyiken rövid hálóingben, a másikon feje fölött mennyei glóriával, egy másikon Medvegyev kormányfő is ledér öltözetben, kacér bugyiban és melltartóban. A festő azt akarta illusztrálni, hogy ebben a „toleráns rendszerben”, milyen tűréssel kezelik az egyneműek szerelmét. Mikor megtudta, hogy a hatóságoktól milyen fogadtatást kapott négy műve, repülőjegyet vett az egyik éppen elérhető koppenhágai járatra, és két napja valahol Nyugat-Európában remeg, elérik-e ott is a megtorló kezek. Na ehhez képest, ugye a művészi szabadságnak milyen paradicsoma Magyarország?

Ez a világgá röppent friss kulturális esemény arra serkentette a Le Monde moszkvai tudósítóját, hogy vezércikket küldjön redakciójának úgy általában túl a kultúrán, mi vezeti Putyint a nemzetközi színpadon is. A francia tudósító elemzésének címe: "Putyin, mindenki ellen". És lefesti, hogy a Kreml mai ura azt vallja, országa magányos "ostromlott erőd", galád külső hatalmak törnek ellene, védekezésre kell berendezkednie. Az orosz rendőrség figyelmeztette a külföldi újságírókat: nem kell fölfújni ezt a szentpétervári galéria ügyét. Pár napon belül ugyanis Nagy Péter cár városa ad otthont a G20-ak csúcsértekezletének.

„Mondd, Te kit választanál ?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése