2013. augusztus 30., péntek

Engedéllyel tüntetnek ma Alföldi ellen - „Mondd, te kit választanál” ???Bródy János, Szörényi Levente, Alföldi Róbert

Az ész megáll, egy művészeti produkció ellen tüntetést szervezni és ehhez még az államgépezet asszisztál is. Egyszerűen elképesztő. Ez nem más, mint a történelmi tények (a lakosság felének kiirtása melletti erőszakos hittérítés, stb.) tudatos figyelmen kívül hagyása. Példa nélküli eset, legalábbis a civilizált nyugati világban.

Persze Oroszországban (Szentpéterváron) Putyin demokratúrájában előfordult ilyesmi a napokban és a hét egyik vezető híre lett. Egy képzőművészeti magángalériáját géppisztolyokkal rohamozták meg a rendőrök és zsákmányként magukkal vittek négy festményt, azzal a váddal, hogy "botránykeltők". A négy tabló politikusokat ábrázol szokatlan beállításban. Putyin elnök az egyiken rövid hálóingben, a másikon feje fölött mennyei glóriával, egy másikon Medvegyev kormányfő is ledér öltözetben, kacér bugyiban és melltartóban. A festő azt akarta illusztrálni, hogy ebben a „toleráns rendszerben”, milyen tűréssel kezelik az egyneműek szerelmét. Mikor megtudta, hogy a hatóságoktól milyen fogadtatást kapott négy műve, repülőjegyet vett az egyik éppen elérhető koppenhágai járatra, és két napja valahol Nyugat-Európában remeg, elérik-e ott is a megtorló kezek. Na ehhez képest, ugye a művészi szabadságnak milyen paradicsoma Magyarország?

Ez a világgá röppent friss kulturális esemény arra serkentette a Le Monde moszkvai tudósítóját, hogy vezércikket küldjön redakciójának úgy általában túl a kultúrán, mi vezeti Putyint a nemzetközi színpadon is. A francia tudósító elemzésének címe: "Putyin, mindenki ellen". És lefesti, hogy a Kreml mai ura azt vallja, országa magányos "ostromlott erőd", galád külső hatalmak törnek ellene, védekezésre kell berendezkednie. Az orosz rendőrség figyelmeztette a külföldi újságírókat: nem kell fölfújni ezt a szentpétervári galéria ügyét. Pár napon belül ugyanis Nagy Péter cár városa ad otthont a G20-ak csúcsértekezletének.

„Mondd, Te kit választanál ?"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése