2013. augusztus 6., kedd

Hirosima - 1945. augusztus 6.

A II. világháborút befejezni nem akaró és az USA-val még mindig hadban álló Japán ’megleckéztetésére’ 1945. augusztus 6-án Truman elnök elrendelte Hirosima atombombával történő támadását. A támadás célja a háború gyors befejezése mellett válasz volt a Szovjetunió kísérleti atomrobbantásaira.

A 3 méter hosszú, 4 tonna tömegű atombombát augusztus 6-án kora reggel az Amerikai Egyesült Államok légierejének egy B29-es bombázójával, azEnola Gay”-jel szállították a csendes-óceáni Mariana-szigetek egyikéről, a Tinian szigetről Japán felé.

A gép legénysége (középen áll Paul W. Tibbets parancsnok)

 A gép büszke parancsnoka,  Paul W. Tibbets ezredes, aki még aláírásával is ellátta az indulás előtt készült fotót..

A küldetés célját csak a pilóták ismerték, a legénységet nem avatták be. A bombát az amerikaiak Little Boy”-nak, (kisfiúnak) nevezték el.

"Little Boy": az amerikai kormány 1960-ban hozta nyilvánosságra ezt a fotót magáról a bombáról. Robbanóereje húszezer tonna TNT erejéhez hasonlítható

A kutatók másodpercre pontosan kiszámították az atombomba becsapódását. A bomba ledobása, a reggel 8 óra 15 perc utáni első 3 másodpercben vakító villanással és gombafelhővel kísért hatalmas tűztengerrel árasztotta el a földet, majd jött a légnyomás és 10 másodperc alatt mindent lerombolt 4 kilométer sugarú körben.


Az atombomba felrobbanása Hirosimát a halottak és a romok városává tette. Az atomtámadás 140 ezer ember életét követelte, 70 ezer ember azonnal meghalt, a többiek pedig később, a sugárzás okozta betegségek következtében, amely ma is érezteti hatását.


Hirohito japán császár (a fotón a császárnéval) az atombomba ledobása után, 1945. augusztus 15-én jelentette be országa kapitulációját. Ezzel fejeződött be valójában a II. világháború.


Japán hadifoglyok egy hadifogolytáborban lehajtott fejjel veszik tudomásul a kapituláció hírét. Hogy japán befejezze az USA ellen folytatott háborút, ehhez Hirosimának és Nagasakinak a földdel egyenlővé kellett válnia….


Az atombomba megalkotásában résztvevő tudósok a munka vége felé közeledve közös nyilatkozatot tettek, melyben határozottan ellenezték az atombomba bevetését a lakosság ellen.

Szilárd Leó - 1945 májusa:
„Ne használják az atomfegyvert emberek ellen. Ha okvetlenül szükséges, "mutassák meg” a japánoknak: robbantsák fel 10 km magasan éjszaka Tokió fölött, hogy mindenki láthassa a szörnyű erejét, de senkinek a haja szála se görbüljön meg!”

Teller Ede:
„Azt, hogy Hirosimára le kellett-e dobni az atombombát, én nem tudom. Én azt hiszem, hogy ez hiba volt. De hogy Nagaszakira ledobni hiba volt, abban egészen biztos vagyok! ”

Hirosima emlékezik

Az 1945-ben ledobott atombomba áldozataira emlékezve galambok repülnek a magasba a Hirosimai Béke Emlékparkban

Az atomtámadáskor és annak következtében életüket vesztettek emlékére papírlámpácskák ringanak a hirosimai Motoyasu folyó vizén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése