2013. augusztus 1., csütörtök

Yves Saint Laurent

...aki a divatot a művészet rangjára emelte…

Kedvenc vevőinek egyikével, Chaterine Deneuve filmszínésznővel
(1960-as évek vége)

Az algériai Oranban született 1936. augusztus elsején. Művészlelke volt már gyerekkorában is, csak még nem a divaté. A színház nyűgözte le, mindenekelőtt Moliere „A nők iskolája”. Tizenegy esztendős kisfiúként hazament, lerajzolta a kosztümöket, papírból kivágta őket, úgy elevenítette meg a maga színpadát. Ezzel szórakoztatta ámuló szüleit és két nővérét. Ő nem hangjegyekről, zeneművekről álmodott, nem is regényhősökről, hanem költeményekről. Ruhakölteményekről.

A „Vouge” főszerkesztője figyelt fel divatterveinek rajzaira, melyek alapján beajánlotta Christian Diorhoz, akihez huszonegy évesen toppant és ezzel sorsa meg is pecsételődött.  

1957 - kezdés Dior-nál

Dior hirtelen halála (1957) után az utóda lett mindaddig, míg létre nem jött az önálló YSL-birodalom.

1958 - bemutatóra készülve

A ’60-as években a párizsi Rue Saint Sulplice-n megalapította saját birodalmát.
A tervezőasztalnál…

..és párizsi butikja előtt már a ’70-es évek elején, valamint…

…otthonában.

Fő újítása az volt, hogy nadrágot, majd szmokingot adott a nőkre, és megteremtette a trapézpantallót is. Meg volt győződve arról, hogy a szépség olyan nélkülözhetetlen luxus, amely kijár minden nőnek és férfinak.

1973 - két kedvenc vevőjével: Catherine Denueve-el és Maja Pliszeckaja orosz primabalerinával

Tőle indultak el az átlátszó anyagokból készült modellek (Nude-Look), amelyek a kor melltartó-ellenességével együtt szintén részeivé váltak a "szexuális forradalomnak".

1983 - egy bemutatón

1984 – bemutató

1985 – a világhír csúcsán

A zseniális francia divattervező vallotta: egy nő szépségéhez elég egy fekete pulóver, egy fekete szoknya és oldalán egy szerető férfi.

1987 - bemutató utáni közös öröm

Yves Saint Laurent divattervezői munkáján túl is a nemek egyenlőségét hirdette. Barátja, társa és menedzsere, Pierre Bergé vallja róla, ha a XX. század első felében Chanel fölszabadította a nőket, YSL pedig hatalmat adott nekik.


Pierre Bergé-vel

Az illatszeriparban is nagy sikereket tudhatott magáénak. Leghíresebb parfümje az 1977-ben megjelent „Opium” volt.

"Opium" (imádtam....)

Ő maga viszont mindennel összehasonlíthatatlan sikereinek csúcsán így nyilatkozott: „Azt sajnálom csak, hogy a farmer nem az én ötletem volt”. 2002-ben a párizsi Georges Pompidou Központban ünnepi show-val és nagyszabású divatbemutatóval köszönt el a szakmától.

2002 -a búcsú és divatházának bezárása

Két ízben is megkapta hazája legmagasabb kitüntetését, a francia Becsületrend Főtisztje érdemrendet.


Születésnapján egy igazi, szépséges YLS estélyivel emlékezzünk rá!


Yves Saint Laurent uralkodói rangjának az volt a ’titka’, hogy utálta a divatot. Mármint azt a divatot, amely ostobán, metronóm módjára, egyhangúan üti az időt, nyár, tél, nyár, tél. A haute couture és a prêt-à-porter művésze 2008. június 1-én hunyt el Párizsban.