2013. július 20., szombat

Dózsa György - 1514. július 20.

 
 Kondor Béla: Jelenetek Dózsa György idejéből (rézkarc, 1956)

A Dózsa György nevével fémjelzett parasztháború vezére 499 éve halt kínhalált azt követően, hogy Szapolyai János erdélyi vajda (később Zápolya János magyar király) Temesvárnál 1514. július 15-én vereséget mért a jobbágyfelkelésre. 

Kondor Béla: Jelenetek Dózsa György idejéből (rézkarc, 1956)

Dózsa György mellett a felkelést vezető társai is fogságba kerültek. Szapolyai az elfogott Dózsa számára különösen kegyetlen (egyébként a középkorban nem szokatlan) halálnemet választott.

Kondor Béla: Jelenetek Dózsa-György idejéből (rézkarc, 1956)

Kondor Béla: Jelenetek Dózsa György idejéből (rézkarc, 1956)

A korabeli feljegyzések így írtak kivégzéséről:
„Először is tüzes vassal megkoronázták, aztán még élve, meztelenül, lábainál fogva megkötözve saját katonái, akiket közönségesen hajdúknak neveznek, s akiknek cselekedetei annyi sok szörnyűséget hoztak, fogaikkal széttépték és felfalták. A szeme láttára három darabra vágták öccsét, Gergelyt majd ezután a testet négyfelé vágták és bitófára függesztették.”
Kondor Béla: A népvezér mennybemenetele (rézkarc, 1956)
 
Kondor Béla: Így jár minden próféta (rézkarc, 1956)

Kondor Béla, a XX. század talán legsokoldalúbb kétszeres Munkácsy-díjas grafikusa, festőművésze állított művészi emléket Dózsa Györgynek az 1956 nyarán megvédett főiskolai diplomamunkájával, a „Jelenetek Dózsa György idejéből” című hétrészes rézkarc-sorozattal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése