2012. április 12., csütörtök

Lettország - a friss zöld parkok és a ragyogó kastélyok országa

Fából készült kastélyok, szellem-udvarházak: a főváros Riga környékén a turisták pompás kastélyokra és egykori uradalmakra lelhetnek. A múltból itt maradt építmények az egykor itt élt nemesek gazdagságáról, és a népi babonákról mesélnek. Próbáljunk szerencsét és nézzünk be a háztetők alá..

A „Rundale-kastély” a Baltikum egyik legszebb barokk kastélya, melynek a parkja is gyönyörű. A kastélyban, melyet manapság állami reprezentációs célokra használnak, 138 szobát találunk.

A kastély három szárnya a XVIII. században épült. Ma a turisták egyik kedvenc helye.

Mennyezet-dísz: a „fehér terem” stukkóját se nem festették le, de nem is aranyozták be. A gólyafészket is eredeti ágakból készítették, amit gipsszel erősítettek a mennyezetre.

Lettországban sok gólya él. Fő lakhelyük az ország északi részén Cesis városhoz közeli Gauja-Nemzeti Park. E kedves költözőmadaraknak kiváló élettérként szolgál az ottani tavakban, mocsarakban gazdag terület.

Tea-ház Ungurmuiza-ban: az 1732-ben épült kastély abból az időből származik, amikor Lettországban kőházat még nem volt szabad építeni. Ezért a tulajdonos kétemeletes épületét fenyőfából csináltatta meg.

Az ország észak-nyugati részén fekszik a Dikli kastély, mely Lettország egyik legszebb birtoka, ahol időnként kísértetek is megjelennek…

Neoklasszikus kupolaterem: az itáliai építőmester, Giacomo Quarenghi, építészeti tudását dicséri a Mezotne kastély (ugyancsak ő volt az építőmestere a szentpétervári Ermitázs-színháznak).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése