2012. április 10., kedd

Berlin: megújult a 'jelkép'


 

Az évtizedek alatt a város jelképévé vált 368 méter magas építményt, melyet 16 évvel ezelőtt egyszer már felújítottak, öthónapos átépítés után idén húsvétkor vehette birtokba a nagyközönség.

A berlini Alexanderplatz-on magasodó tévétorony modernizálása ezúttal másfél millió euróba került.


A tornyot az NDK megalakulásának 20. évfordulóján, 1969. október 3-án nyitották meg.

Retro-dizájnjával ismét úgy néz ki, mint megépülésének idején. A felszolgálók formaruhája kávészínű, a székek pirosak, az étlap pedig a hagyományos kelet-német kivitel.


 

A kétemeletes fogadócsarnok területét megnagyobbították


A 60 perc alatt 360 fokban elforduló 203 méter magasan lévő kávézóból és a 207 méteres magasságban lévő étteremből  csodás kilátás nyílik a városra: a Reichstagra, a Brandenburgi Kapura, a Főpályaudvarra, az Olimpiai Stadionra, a Múzeum-Szigetre, vagy akár Potsdamer Platzra. E magasságokba két lift 40 másodperc alatt repíti fel a nagyérdeműt.
 
 

A néhai NDK-ás időkben gyakori vendége voltam e torony éttermének. Akkortájt az endékások számára a fő vonzerőt az jelentette, hogy este fentről átnézhettek a gyönyörűen kivilágított Nyugat-Berlinbe.



A fentről látható fantasztikus látványról legjobb saját szemmel meggyőződni (amint tettem én is). Amíg azonban erre nincs módod, megteheted virtuálisan e linkre klikkelve: 360° Panorama.  


Fagyizás a torony tövében…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése