2012. április 14., szombat

A katyni mészárlás emléknapjára

Sztálin kapitális gaztette volt az 1940-es katyni mészárlás. A lengyelek nemzeti traumája Katyn, ahol 4.600 lengyel tisztet gyilkoltak le, és amelyről évtizedeken keresztül az iskolai történelemkönyvek hallgattak. A 2008-as Berlini Filmszemle azonban reflektorfénybe állította ezt a borzalmas eseményt, és mely annak igyekezett  utána járni: mi is történt valójában 1940. tavaszán Katynban?

A filmről:


A rendező a háború utáni lengyel filmrendezőgárda prominense: Andrzej Wajda, akinek édesapja lett e tömegmészárlás egyik áldozata

"Katyn" jelenet a filmből ...

... amit Oscar-díjra is beneveztek …

..és a történelmi tények..

Lengyelország, 1943. A katyni erdőben a német Wehrmacht egy tömegsírt talált, melyben lengyel uniformist viselő halottakat feküdtek.  A II. világháborúbeli katyni mészárlás bizonyítéka

Csak, amikor a német csapatok a környéket elfoglalták...

... találták meg a holttesteket.
A hullákat exhumálták és megvizsgálták

1940. április elején 4600 foglyot tehervagonokban Katynba szállítanak,
ahol a Sztálin titkosszolgálata az NKVD fejbe lövi őket.

Itt a tömegsírban talált lengyel tisztek azonosítói láthatók

A győztes szovjet fél megakadályozta az igazság kiderülését

A háború után 1945-ben a nürnbergi perben Katynt a németek számlájára írták

..akik mindezt kitervelték és jóváhagyták..


1939. augusztus 23-án Moszkvában írta alá a birodalmi külügyminiszter, Joachim von Ribbentrop (balra.) és a szovjet külügyminiszter, Vjacseszlav Molotov (elől) a Hitler-Sztálin paktumot. A meg nem támadási záradékon kívül egy további záradékot is tartalmazott a megállapodás: mégpedig a partnerek háborús cselekedeteivel kapcsolatos semlegességet. Az aláírásnál maga Sztálin is jelen volt (jobbról a harmadik).

Lengyelország lerohanása után 240.000 lengyel katona esett a szovjetek fogságába, akikben Sztálin KGB-főnöke,  Berija, a biztonságot fenyegető rizikótényezőt látott és ezért azonnali lelövésüket javasolta.

Sztálin és politikai bizottság tagjai: Vorosilov, Mikojan és Molotov ugyanúgy elfogadják a határozatot, mint...

...a Szovjetunió államfője: Mihail Kalinyin és....

...Lazar Kaganovics, Sztálin közvetlen munkatársa.


...az általa elindított glasznoszty segített az igazság felderítésében...


Mihail Gorbacsov és a kommunista rendszer összeomlása kellett ahhoz, hogy a világ megtudhassa: a lengyel tiszteket a szovjet titkosszolgálat mészárolta le galádul.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése