2012. január 7., szombat

"Orbán és a gravitáció" - Lakner Zoltán elemzése


Közben a cikk felkerült a netre, íme:

 
Az elemzés a mai Népszabadság „Hétvége” mellékletében jelent meg, azonban még nincs az interneten, ezért a legfontosabb részleteket idézném:

„..ha tehát a gyorsnaszádból jó előre kiszerelték a ’fékrendszert, akkor hogy lehet megállítani? Az első ’megoldás’ az elkerülhetetlen találkozás a valósággal. Bár alaptörvénybe lehet iktatni a súlytalanságot, a gravitáció ettől még létezik.  Ha bekövetkezik a földhöz csapódás, vagyis alapvető finanszírozási és fizetési gondjai lesznek az országnak, akkor csak a legelvakultabb Orbán-rajongók fogadják majd el a távirányítású szóvivők magyarázatait. A helyzet abszurditását jelzi, hogy az EU/IMF tárgyalások kapcsán épp a csődveszély a kormány aduja. ’Ide a dohánnyal, vagy ízekre pofoztatom magam. És ezt nyugodtan vehetik fenyegetésnek’ – fogalmazódik meg a taktika lényege a Macskafogó című rajzfilmben. Lázár János ki is mondta: mi tartozunk nekik, tehát úgyis visszajön a pénzéért az IMF-küldöttség. Értsd: nem merik kockáztatni, hogy a magyar államcsőd pénzügyi fertőzésként terjedjen tovább.

A mások módszer a becsapódás megkadályozására, hogy ismét egyszeri bevétellel töltenék fel az államháztartást. Ezúttal a jegybanki devizatartalék becserkészése zajlik. Ez jelzi, a kormány talán tisztában van azzal, hogy a gravitáció érvényre jutását már nem bírná ki. Az egyetlen, nem éppen apró probléma, hogy a földet érés tízmillió ember gondja lenne, nem csak a kormányé.
A másik hatásgyakorlási módszer, hogy a 2014-es választásokig tovább amortizálódó Fideszt éppen az általa bevezetett választójogi szabályok révén kétharmaddal meg kell verni Ez döntően azon múlik, létrejön-e az ellenzéki együttműködés. Az ellenzék az események urává válhat, ha képes rá.

A harmadik lehetőség Orbán befolyásolására, ha megtörik a Fideszben a politikai (?) omerta. A politikai-gazdasági hálózatok felfeslésének végzetes hatásáról az MSZP sokat tudna mesélni. Azoknak állhat érdekében kiadni a rejtett hálózatok titkait, akik nem akarnak tovább élni az orbáni világban – nem függetlenül attól, hogy látják vég közeledtét, és menekülési utat, egzisztenciális túlélést remélnek a fegyelemtöréstől.

A fenti verziók, illetve ezek bármilyen kombinációja közös abban, hogy mindegyik az orbáni konstrukció alapjainak megroppantására irányul. A megroppantás akkor ér valamit, ha szociálpszichológiai és politikai kulturális rendszerváltás követi, vagyis annak a valódi tanulságának a levonása, hogy így nem lehet működni egy demokráciában. E következtetés mély átélése nélkül nemhogy Orbán Viktor klónja, de akár ő maga is diadalmasan térhet vissza egy-két választással később”.

 2012. január 7.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése