2012. január 15., vasárnap

"Magyar modell" vagy európai?


A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) a fenti címmel gazdaságpolitikai konferenciát tartott vasárnap, ahol megnyitóbeszédet a pártelnök mondott.


…gyorsinterjú az érkező ex-miniszterelnök, pártelnökkel…

A konferenciát megelőzően arra az újságírói kérdésre, javult-e az ellenzéki pártok együttműködésének esélye azzal, hogy Schiffer András lemondott az LMP-frakció vezetéséről és a továbbiakban nem vállal párttisztséget, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: az LMP még nem döntötte el, milyen mélységű együttműködésben hajlandó részt venni, a DK-nak viszont törekednie kell a megegyezésre azokkal, akiket az öko-párt a vezetőjévé választ.


stratégiai megbeszélés, kezdés előtt…

Gyurcsány helyzetértékelésében úgy vélte, az ország nem először néz szembe mély gazdasági és politikai válsággal, de szokatlan, hogy ezek egyszerre jelentkeznek, és Magyarország 60-as évek óta példátlan nemzetközi elszigetelődésével párosulnak.

Hangsúlyozta továbbá: nem tartja Orbán Viktor kormányzását bármi áron megdönthető diktatúrának, inkább "az önkény rendszerének", amellyel szemben alkotmányon kívüli eszközöknek nincs helyük. Az ország szuverenitásának részeként a kormányfő személyéről is az itt élőknek kell határozniuk. A külföldi véleményeket érdemes meghallgatni, a következtetések levonása azonban a magyarok dolga. Szerinte igen fontos, hogy az ellenzék ne csak a kormányváltás szükségességében, hanem abban is egyetértsen, mi következzen azután.


Kerék-Bárczy Szabolcs és Gréczy Zsolt a hallgatóság soraiban

A gazdaságpolitikát illetően azt mondta: a jómódúaknak kedvező, önző kormányzati politikával szembe kell fordulni. Az egyensúly fenntartásához a kiadások csökkentése mellett szerkezeti reformok kellenek az egészségügyben, az oktatásban és a nyugdíjrendszerben, és ez bizony fájni fog.


"valami 'hibádzik' az outfitemen?"…

Az ellenzéknek ezt időben világossá kell tennie, nehogy a választók azt gondolják, hogy egy kormányváltás után automatikusan jobban élnek majd. Az ország problémáit a magyaroknak kell megoldaniuk, nem várhatnak nemzetközi szervezetekre, akik majd kívülről döntenek a jövőjükről és arról, hogy merre menjen Magyarország.


kezdés előtti percek…

Békesi László, a Horn-kormány első pénzügyminisztere azt mondta: a jelenlegi jogi és intézményrendszerre nem lehet reális, a növekedésre lehetőséget adó gazdaságpolitikát alapozni, így a kormányváltás után a munkát egy-két évig tartó "romeltakarítással", az alaptörvény és a gazdaságot bénító sarkalatos törvények eltörlésével vagy megváltoztatásával kell kezdeni. Fontosnak nevezte az állami újraelosztás mértékének csökkentését a jelenlegi 50 százalékról, mondván, hogy ez a növekedés egyik feltétele.

az előadók egy része már a teremben…

Bokros Lajos EU-parlamenti képviselő, korábbi pénzügyminiszter, kiemelte: az oktatásban, az egészségügyben és a nyugdíjrendszerben meg kell találni az öngondoskodás és az állami "kényszerszolidaritás" egyensúlyát. Véleménye szerint a tandíj bevezetése szükséges, de önmagában nem elég, a felesleges felsőoktatási intézmények megszüntetésével és a keretszámoknak a munkaerő-piaci elvárásokhoz igazításával kell társulnia.

Bokros szükségesnek tartja a vizitdíj bevezetését és a kötelező magán egészségbiztosító pénztárak működését. Ugyanakkor a hatékonyság növelése érdekében megszüntetné az egyetemi és főiskolai oktatók, valamint a gyógyító személyzet közalkalmazotti jogállását.


.és a másik része is.. /Soós Károly Attila és Köllő János/

Soós Károly Attila összehasonlító prezentációja az európai CDS felárakról szólt, bemutatva azt: miként váltunk az évek során térségünk éllovasából sereghajtóvá, mialatt Lengyelország és Csehország pénzügyi mutatóival élenjáró lett. Köllő János prezentációjában hazánk foglalkoztatáspolitikájának gondjait mutatatta be.

…és még egy közgazdász előadó: Ádám Zoltán...

„Bizalomhiány, európai válság, politikai hitelesség" címen tőle egy prezentációval egybekötött figyelemre méltó előadást hallhattunk, ahol az előtte szóló neves közgazdászok teóriáival helyenként vitába szállt.

Bauer Tamás a konferenciát záró rövid eszmefuttatásában kitért arra az egyáltalán nem elhanyagolható tényre, mely szerint térségünk olyan országainak kormányai, mint Lengyelország és Csehszlovákia (akkor még az volt!) politikai tőkéjüket arra használták fel, hogy a rendszerváltáskor országuk lakosságával a keserű pirulát lenyelessék. 

A konferencia résztvevőjeként magam részéről ehhez annyit fűznék, hogy nekünk egyetlen ilyen kormányunk se volt, hiszen se Lech Walesa-nk, de Václav Havelünk se volt. Nálunk nem volt se Solidarnosc, se „bársonyos forradalom". Ezért tartunk ott, ahol…

További képek a konferenciáról:


Varju László és Békesi László


Vitányi Iván érkezik


Bitó László professzor is megjött..


az írók közül Márton Lászlót vettem észre, és…


Vágó Istvánt, no meg „Bálint Gazdát", akik Szabó Zoltán politikust 'fogták közre'…A pártelnök és a külföldi sajtó: Hariette Ferenczy

Budapest, 2012. január 15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése