2013. október 22., kedd

Robert Capa születésnapjára

A háborúk fotósa

Robert Capa 1913. október 22-én született Budapesten Friedmann Endre néven, jómódú szülők második gyermekeként. 1931-ben Berlinbe ment, ahol a Deutsche Hochschule für Politik újságíró szakának hallgatója lett. Ennek elvégzése után a Dephot Fotóügynökségnél helyezkedett el. 1933-ban a nácik hatalomra jutása után Párizsba ment, ahol le is telepedett. André Kertész állt mellé és tagja lett a párizsi emigrációban élő Kassák Lajos Munka-Kör”-ének.  

1932. november 25. Koppenhága – Trockij előadást tart

A francia baloldali újság, a Regards fotósaként első feladatául azt kapta, hogy az 1932-ben a koppenhágai egyetemen előadást tartó Trockijról képeket készítsen. E Trockij-sorozata hozta meg számára az ismertséget. Képeit 1934-től szignálta Robert Capaként.

1936-1937-ben részt vett a spanyol polgárháborúban. Itt ismerkedett meg és lett szerelmes a szintén fotográfus Gerda Taro-ba, akit a polgárháborúban egy tank elgázolt.

1937 – Gerda és Capa Párizsban

Capa ekkor készítette az őt halhatatlanná tevő A milicista halála című felvételét.

1936 – fiatal milicista pár

1936 - Bajtársak

Fiatal harcosok az árnyékban pihennek

1938-ban a japán megszállás idején hat hónapot töltött Kínában

1938 – fiatal kínai nők katonai kiképzésen

1939-ben az Egyesült Államokban telepedett le. A II. világháború kitörése után Angliában, afrikai hadszíntereken, Olaszországban, Franciaországban, Belgiumban és Németországban fényképezett.

1943 – az amerikai haditudósító, Robert Capa

London német bombázása– óvóhelyre szaladó anya

Párizs – a lakosság kopaszra nyírt francia fiatal nőt – német katonától származó - gyermekével a karján szidalmaz

1943 – olasz paraszt mutatja az utat egy amerikai katonának

Amerikai hadifogságba került német tiszt ellenőrzése

Capa sevéhez fűződik a D-Day, az amerikai partraszállás megörökítése is. A fotóit előhívó laboráns figyelmetlensége miatt mindössze hét kép maradt meg e sorozatból, ez a hét azonban, ha más egyebet nem csinált volna, biztosította világhírét.

1944 – Capa még a partraszállás fényképezése előtt

1944. június 6. – a normandiai partraszállás

1947-ben John Steinbeckkel hosszabb időt töltött az egykori Szovjetunióban. 1947-ben megalapította a Magnum Fotóügynökséget, melynek vezetését halála után testvére vette át.

1947 – Steinbeck és Capa a Szovjetunióban

1948-ban hat hetet töltött Magyarországon.
1948 – Budapest, belvárosi utca

1948 – divatbemutató a Váci utcai szalonban

1950-ben Izraelben járt, hogy az ottani telepesek életét fényképezze.

1950 – Izrael, telepesek érkezése

1950 – Izrael, árván maradt gyerekek a telepesek táborában

1954-ben a Life magazin felkérésére Indokínába utazott, ahol Thai Binh-ben egy taposóaknára lépve, 1954. május 25-én életét vesztette.

Thai Binh

Robert Capa életét és fotóművészetét a háborúk határozták meg. Tizennyolc év alatt öt háborúban vett részt, de - noha vonzotta a veszély - gyűlölte a háborút. A hitelesség, a háború okozta szenvedés együttérző bemutatása képeinek egyik legnagyobb erénye. Elkötelezett fotográfus volt, mindig az áldozatok oldalán állt. Mottója volt: "Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel" - azaz a témához közel kell menni, csak úgy hiteles – halálát is ez a közelség okozta. A fotók – kettő kivételével - a 2009-es Capa kiállításon, a Magyar Nemzeti Múzeumban voltak láthatók.
1952 – Párizs: a fotós, aki vállalta a veszélyt és szerette az életet, no meg a  szép nőket…




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése