2012. december 22., szombat

Az ígéretesnek tűnő házasság


A mai napon, december 22-én, 1476-ban hatalmas fényűzés közepette Mátyás király másodjára is megnősült. I. Ferdinánd nápolyi király lányát, Aragóniai Beatrixet  (Nápoly, 1457. november 14. – Nápoly, 1508. szeptember 23.) vette feleségül. Az új asszony szép, határozott, művelt volt, csak éppen meddősége miatt nem tudta gyermekkel megajándékozni a királyt.

A fényes ünnepnapok után azonban jöttek az egyszerű hétköznapok, melyek nem mindig voltak zökkenőmentesek. Az új feleséggel ugyanis életmódbeli változások is jártak. Beatrix, aki finom környezetből érkezett, szinte sokkolódott az etikett semmibevételén. Az emberek közti közvetlen érintkezést, a gyakran közös tálból való étkezést, a villa használatának hiányát a királyné visszataszítónak találta.

A királyné fokozatosan megváltoztatta a palotai szokásokat. E házasságba kultúrtörténetileg Beatrix „hozománya a majolika volt. 

Ezek közül a leghíresebb, a szűz és az unikornis jelenetét ábrázoló darab a New York-i Metropolitan múzeumból jött Budapestre az Iparművészeti múzeum 2008-as „Beatrix hozománya” c. kiállításra.

Egy itáliai követ szerint Beatrix királynő jobban kedvelte az ónmázas, szép kerámiaedényeket, mint a nemesfémet. Így történt, hogy egyik unokatestvérétől, Aragóniai Kamillától is gyönyörű majolikatálakat kapott nászajándékba Mátyás királlyal kötött házassága alkalmából.


Hunyadi Mátyás és Aragóniai Beatrix címerével díszített majolika tálak a XV. századi  majolikaművészet csúcspontját képviselik. E két utóbbi közül az egyik a londoni Victoria and Albert Museum, a másik pedig a berkeleyi Phoebe A. Hearst Museum of Anthropology gyűjteményéből érkezett anno fövárosunkba.

A királytól 14 évvel fiatalabb Beatrix ugyan hatalommal nem rendelkezett, de volt tekintélye, amit akkor is sikerült megőriznie, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy meddősége miatt 10 évnyi próbálkozás és mindenféle orvosi beavatkozást követően sem születhet gyermeke.

A kortársak szerint Beatrixot csak a hatalom érdekelte, így nem meglepő, hogy Mátyás halála után képes volt elvetetni magát I. Ulászlóval. Az új királynak, aki kényszer hatására nősült, mintegy 10 évébe tellett, míg megszabadult meddő asszonyától. Miután a pápa kimondta a válást, Beatrix hazatért hazájába.

1476. december 22.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése