2013. január 18., péntek

Kassa - Európa kulturális fővárosa 2013.


Szent Erzsébetről elnevezett, XV. századi kassai dóm

A dóm altemplomában temették el 1906-ban a Rodostóból hazahozott II. Rákóczi Ferenc fejedelem hamvait. Márványkoporsóját nemzeti színű szalagos koszorúk sokasága borítja. 

A Piac tér a Mária oszloppal /háttérben az Andrássy palota/

Az egykori magyar város még a régmúlt időkből igen szép, és jól karban tartott épületállománnyal rendelkezik, mely műemlékvédelem alatt áll.
A város Láng Adolf tervezte 1899-re elkészült színháza
Itt a publikum operetteket és musicaleket láthat-hallhat majd.

A város híres szülöttjének, Márai Sándornak a szobra

Szlovákia második legnagyobb városa a 2013-as Európa kulturális fővárosa titulus jegyében nekilátott a város további kicsinosításához. Teszik mindezt azért is, hogy a város nagyobb ismertségre tegyen szert a turisták körében….


A fejlesztések jegyében a képen látható lepusztult uszodából kiállítócsarnok lesz, egy üresen álló kaszárnyát pedig kreatív centrummá alakítanak át. 

Mindezek után most, hogy 2013. januárját írjuk, a szomszédban lévő felkészületlenséget látva adódik a kérdés: hol vannak a kassai polgárok? Mert a város félkész beruházásokkal és identitászavarokkal várja a látogatókat. Az e hétvégén kezdődő eseményeken a magyar művészetet itthoni import képviseli, a helyi magyar közösséget kihagyták az egész éves rendezvénysorozatból. 

A "Heti Válasz" erről szóló cikke itt olvasható: 
 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése