2012. március 11., vasárnap

Azoknak, akik szeretik a történelmet..



…és hozzám hasonlóan kicsi gyerekek voltak még akkor, no meg a jóval azután születettek figyelmébe ajánlom a „Rákosi Mátyás 60. születésnapja” című – péntektől látható - alkalmi tárlatot, melyet annak emlékére rendeztek meg, hogy 1952. március 9-én nyílt meg a Néprajzi Múzeum (a volt Kúria) épületében a Rákosi Mátyás hatvanadik születésnapját köszöntő, grandiózus kiállítás, amelyre népi mesterek is ünnepi dísztárgyakat készítettek. 



A munkások, a parasztok és az értelmiség sűrű sorokban várták, hogy megnézhessék Sztálin legjobb magyar tanítványának születésnapi ajándékait...

A hímzett és szövött textíliák, kerámiák, fa- és szarufaragások, karikás ostorok, népviseletes babák, díszalbumok mellett jellegzetes tárgycsoportot alkottak a különböző gépek, szerszámok kicsinyített másai.



A vendégkönyv 1952-ből..



Ostor bőr részén "RM 60" felirat

1952-ben a hatalmas anyag a teremsorokon kívül a második emeleti galériákat és folyosókat is megtöltötte.





"Rákosi pajtás minden gyerek édesapja"
(Íme a 'válasz' Radkó Anna intézkedéseire..)


"Éljen sokáig Rákosi elvtárs"

A születésnapi mellszobrot a bolgár Kiril Todorov készítette el
 (Kossuth-díj járt érte...)

Az egykori esemény 60. évfordulóján megnyílt tárlat a Néprajzi Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeiből válogatott műtárgyak segítségével idézi meg az épület történetének ezt a nem mindennapi "sztárkiállítását".


A végére hagytam „hab a tortán” mottó mentén azt a korabeli filmhíradót, mely a mostani kiállításon (március 25-ig) megtekinthető, de azért én – e korszak iránt érdeklődő hobbi történészként – videón ott a helyszínen megörökítettem. A filmhíradó – kétes hangminőséggel – alább látható.








2 megjegyzés:

  1. Kerényi Géza2012. 03. 12. 6:49

    Megnéztem én is. Véleményem elhangzik az m1-en 23-án 16 óra 45-kor.

    VálaszTörlés
  2. Ennek igen örülünk, hogy az M1-en láthatunk, de még jobban örülnénk, ha dióhéjban itt is most megtudhatnánk, mégis mi a véleményed....
    Tehát várjuk a folytatást ITT (is), a részleteket pedig megnézzük MAJD:-)

    VálaszTörlés