2012. március 2., péntek

Jeruzsálem hóban

Jeruzsálem, Hebron, Galilea hófehérben


Pénteken reggel az ablakon kitekintve hóborította várost láttak Jeruzsálem lakosai. A 750 ezer lakosú főváros dombtetői, háztetői, utcái, parkjai, a Templomhegy és a Nyugati fal előtti térség fehérbe öltözött. Legutóbb két évvel ezelőtt részesültek a jeruzsálemiek ebben a ritka téli élményben.


Jeruzsálemet nem lepte meg a (pénteken délelőtt még) 6-7 centiméteres hó, de már ennyi is elég volt a közlekedés leállásához. Csak a tavaly megindított és errefelé „rákevet kálá”-nak becézett villamos üzemel. Az iskolákban nincs tanítás.


A Tel Avivot Jeruzsálemmel összekötő 1. számú főút Jeruzsálembe vezető szakaszát reggel hóval kevert jég borította, megnehezítve a közlekedést. Az önkormányzat sószóró autókkal és hóekékkel igyekszik eltakarítani a havat a fő közlekedési utakról.


Ugyanígy Hebron, az Atyák Városa, benne a Machpéla barlanggal, és Júdea és Somron városai és telepei is igazi európai téli arculatot mutatnak.


A Golánon hóviharok dúlnak, a Hermon sípályáját lezárták. Galilea hegycsúcsai és, a hegyháton fekvő  Cfát, hótakaróba burkolództak.


A gyerekek már hóembert is készítettek.


Foto: Rachel Adam - Jeruzsálem

2012. március 2.

3 megjegyzés:

  1. Teljesen megbolondult az időjárás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...így igaz, de olyan szép és különleges ezt az eredendően havatsoselátott helyet fehér lepelben látni....

      Törlés