2013. november 22., péntek

"50 éve volt a Kennedy elleni merénylet: egy amerikai dinasztia titkai"

A fenti címmel - JFK politikusi és privátéleti felemelkedését dokumentálva - készített a SPIEGEL-TV egy dokumentumfilm-sorozatot, melyet a német ZDF csatorna az elmúlt napokban mutatott be.  


John Fitzgerald Kennedy /JFK/ 1036 napja volt elnök, amikor 1963. november 22-én a gyilkos lövések végeztek vele. A Kennedyeket kivéve egyetlen amerikai elnöknél és családjánál se járt annyira kéz a kézben a győzelem és a gyász, a diadal és a bukás, a krónikus betegségek, a szerencsétlenségek, a szélütések és a halálesetek.   

1963. november 22. - az első lövés...

A későbbi elnök szülei szigorú emberek és bigott katolikusok voltak. Rose Kennedy, az anya, kemény asszony volt. Ha gyerekei nem engedelmeskedtek, büntetésük szekrénybe zárás volt, amiről a mama gyakran megfeledkezett. Így a megbüntetett gyerek néha több órán keresztül kénytelen volt egy szűk, sötét helyre bezártan kucorogni.

JFK - 1925

A későbbi elnök már gyerekként is sokat betegeskedett. Testvérei gyakran lázas állapotban, ágyban fekve, bronchitissel küszködve, betegen látták őt. JFK soha nem gyógyult meg teljesen. Egész életében gyógyszereken élt. Később fájdalomcsillapítók, amphetamin-származékok és antidepresszánsok következtek. E szereket az állandó vese és hátfájásainak enyhítésére adták az orvosok. De egyéb orvosságokra is szüksége volt, mivel maláriája volt, és nemi betegséget is összeszedett.

Elnökként naponta 12 különböző orvosságot szedett. Fűzőt hordott fájó hátának megtámasztására. Mosolygó arcának színe mindig egészséges napbarnított volt. Mindezt azért tette, hogy a nyilvánosság a „tökéletes elnököt” lássa benne.  /A dallasi merényletnél éppen a fűző lett a végzete, mert az első lövéskor nem tudott a hátát merevítő segédeszköztől összecsuklani…/

JFK életében minden a nagyra vágyó, a tőzsdén meggazdagodott, saját politikai ambícióit azonban megvalósítani nem tudó apa, Joseph Kennedy, akarata szerint történt. Saját elveszett politikai álmainak megvalósítására eredetileg elsőszülött fiát, Joe-t szemelte ki. Ő azonban elesett a II. világháborúban. Az apa ezek után ebbéli energiáit Johnra összpontosította.

Ő azonban a világot nem politikus szemmel nézte. Amikor John F. Kennedy 1937-ben első ízben járt Európában, a korabeli tudósítások szerint tönkretett hotelszobákat hagyott maga után.

1937 – München: barátjával és kiskutyájával

1939-ben – kevéssel a világháború kitörése előtt - ismét európai utazást tett, hogy egyetemi diplomamunkájához anyagokat gyűjtsön. Helyett inkább etnográfiai szexuális feljegyzéseket készített, mint pl. ezt: „A lengyel nők nem különösebben temperamentumosak”…. 

1941 – az amerikai haditengerészetnél szolgált. Az ott szerzett hátsebesülése élete végéig erős hátfájások okozója volt.

1945-ben a háború után Kennedy Berlinbe repült. Megnézte a Birodalmi Kancelláriát (már ami megmaradt belőle), és ellátogatott Hitler obersalzbergi rezidenciájára is. A látottakat „Hitler, a misztérium” címen írta meg. A Führerről így ír „Olyan anyagból volt, amelyből a legendákat gyártják”. Az írásban a nácik gaztettekről nincs szó.

1953-ban vette feleségül egy francia származású gazdag bankár lányát, Jacqueline Bouvie-ét

A SPIEGEL-TV dokufilmje több mint történelmi lábjegyzet. A film korabeli újságok, híranyagok, családi visszaemlékezések, szakértői vélemények, privát film- és hangfelvételek alapján készült. A film nem a Kennedy-mítoszt akarja tovább fényezni.
John F. Kennedy kislányával, Caroline-nal (utóbbi a múlt péntektől az USA nagykövete Japánban)

A film azt a JFK-ét akarja bemutatni, aki a tömegek számára az erő és az egészség megtestesítője volt, aki egy reményteljes jövőről álmodott, és aki persze példás családapa is volt.

A film személyes képet tár a nézők elé JFK-ről és a Kennedy családról – itt éppen az amerikai álomcsalád

JFK kisfiával, John F. Kennedy juniorral, akit John John-nak becéztek

Ugyanakkor privátim gyenge, esendő ember, tele fékezhetetlen szexuális vágyakkal. A dokumentumfilm az utókort nem készteti állásfoglalásra, mivel ellentmondásokkal teli emberből áll össze a Kennedy-kép.

John F. Kennedy élete apjának, Joseph Kennedynek, hitvallásából tevődött össze: „Nem az a fontos milyennek látod önmagadat. A fontos az, hogy emberek milyennek látnak téged”.

1962. január – amire se előtte, se utána nem volt példa: Franciaország kölcsönadta „Mona Lisa”-t
/National Gallery of Art, Washington/

Az Egyesült Államok történetében a Kennedy házaspár volt az, aki külsőségeiben már-már a francia királyok rangjára emelte az elnöki intézményt.

  
/A megemlékezést a ZDF csatornán látott film és a Spiegel képanyaga alapján készítettem/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése