2012. augusztus 9., csütörtök

Bruni szobor - kritikus hangok

Carla Bruni elnökférje ugyan elvesztette a legutóbbi franciaországi választásokat, azonban egy Párizs melletti kisváros a korábbi First Ladyt hallhatatlanná kívánja tenni. A városka polgármester emlékművet akart neki állíttatni, de aztán egy s más közbejött…

A korábbi elnökfeleség arcvonásait mutató bronz-szobrot emelődaruval szállították a kisváros, Nogent-sur-Marne "Petite Italie" nevű negyedébe..

ahol a szobrot finanszírozó Cogedim ingatlanügynökség belső udvarán áll.

A szoborral a városka tollgyárának egykori olasz származású vendégmunkásnőjének kívántak emléket állítani. A helyi polgármester, aki Sarkozy nagy híve, jó ötletnek találta, hogy az olasz származású, textilgyáros lánya, Carla Bruni legyen ehhez a modell.

Az ellenzék persze ezt éles kritikával illette, aminek hatására aztán az adófizetők pénzéből semennyi se ment a szoborra, melynek 90.000 Eurós számláját Cogedim ingatlanügynökség állta.

A művészne, Elisabeth Cibot-nak, Carla Bruni-Sarkozy arca, keze és lába szolgált mintául alkotása elkészítéséhez, melynek "la Valnurese" nevet adta.

Jelenleg a kétméteres szobrot műanyag lepel borítja. Ha minden igaz, szeptemberre tervezik a leleplezést.

Az esemény a korábbi elnök, Nicolas Sarkozy, felesége nem lesz jelen. "Őt nem hívtuk meg", mondta a kisváros polgármestere, Jacques Martin.

A „Der Spiegel” nyomán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése